И тази година сме подготвили специално купа за феърплей. Кавалер на отличието традиционно става пилот проявил форма на толерантност, колегиалност, саможертва в името на честната игра. Наградата има за цел да поощри добрите примери и да стимулира подобен тип поведение.

Буквалното значение на думата феърплей е „честна игра“, а в тълковният речник срещу нея е записано обяснението „спазване на правилата на играта и равното третиране на всички заинтересовани лица“. Дълбокият смисъла на феърплея надминава рамките на честната игра и достига до границите на човешкият морал.

Годината е 2008, а в Бургас се провежда последният кръг от националният шампионат на затворен маршрут (тогава за туристически автомобили). Борбата за титлата предстои да се реши именно в последното състезание, а един от основните претенденти за шампион е Боби Борисов. В съботните тренировки се явяват и квалификация за място на стартовата решетка, а спецификата на трасето тогава дава голямо предимство на стартиращия от първа позиция. В захода към бензиностанция Портойл, Николай Кискинов губи контрол над автомобила си и се преобръща. Автомобилът му започва да тлее и дими, а зад него се движи Боби Борисов. За Боби победа в Бургас означава сигурна шампионска титла. Въпреки това, той спира за да окаже помощ на Николай. Разрязва предпазните колани и успява да го измъкне от катастрофиралият автомобил.

Това е само една от историите за Боби. Всички, които го познаваха знаят колко голям човек беше всъщност той. За него победата не беше на всяка цена, ако тя потъпква морала и човешките ценности. Спортът ни учи на първо място как да понасяме победите и загубата, а това има огромно значение и за поведението ни в живота изобщо. Какъв по-добър пример от това да се откажеш от победа и шампионска титла, за да помогнеш на съперникът в беда?

Подобни публикации

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.