Какво представлява състезанието?

РЕГЛАМЕНТ
Този вид надпревари са автомобилни състезания провеждани на затворен път, специално изградени или пригодени за целта състезателни трасета чийто старт и финал се намира в една и съща точка. Състезанието протичат между два или повече автомобила, състезаващи се едновременно, на един и същи път като скоростта или изминатото разстояние в даден момент е определящ фактор за класиране. Състезанието се провежда на асфалтирано трасе, с автомобили отговарящи на приложение „Ж“, наредбата за провеждане на автомобилни състезания за съответната година на БФАС и специалния правилник за провеждане на състезания на затворен маршрут. Тези характеристики доближават шампионата до т.нар. „пистов шампионат“ в страните с развит моторен спорт. Поради тази причина се нарича условно „пистов шампионат“ (условно т.к. повечето трасета в България са част от републиканската пътна мрежа и не са специално изградени за целта състезателни писти).

СЪСТЕЗАТЕЛНИ СЕРИИ
Автомобилите, които участват са разделени в три серии според работния обем на двигателя и други спецификации.

  • Серия „СПОРТ“ – Автомобили с работен обем до 1600 куб. см. и минимално тегло 850 кг. (без турбо)
  • Серия „ТУРИНГ“ – Автомобили с работен обем до 2000 куб. см. минимално тегло 900 кг. (без турбо)
  • Серия „МАКСИ“ – Автомобили с работен обем над 2000 куб. см. минимално тегло 1150 кг. (с турбо)

ИСТОРИЯ
Началото на надпреварата е през далечната 2003 година, когато по повод празникът на град Бургас се организира открито състезание (Рали Никулден – 06.12.2003 г.). На събитието тогава участват редица от водещите пилоти в България. През 2004 година състезанието е изместено край детелината в квартал Сарафово и отново е открито. Въпреки неблагоприятните атмосферни условия на Декември и отдалечеността на конфигурацията от града, надпреварата е гледана от десетки хиляди зрители. Така след успешната организация и невижданият до тогава интерес сред феновете в Бургас, на следващата година Българска Федерация по Автомобилен Спорт (БФАС), превръща състезанието, в кръг от националния шампионат на затворен маршрут.

През годините, организаторите на няколко пъти променят местоположението, като целта на това е да се открие оптимален вариант. Надпреварата се е провеждала на бул. Демокрация, ж.к. Меден Рудник, пътен възел „Каблешково“ (кв. Сарафово), бул. Тодор Александров (в две различни конфигурации – преди и след ремонта на булеварда). В „Сезон 2015“ на спортния календар по автомобилизъм, състезанието е включено, но поради строително-ремонтни дейности не се провежда. През 2016 г. състезанието ще се състои на ново трасе, намиращо се на новоизградения пътен възел Запад.